Pagini

sâmbătă, 7 aprilie 2012

TORT CU CIOCOLATA SI MENTA

               'A fost odata ca niciodata, la inceputul anilor 1960, cand, pentru a-ti cuceri invitatii, le ofereai un desert de ciocolata neagra cu o aroma subtila si racoritoare de menta.....After eight.'
               Delicioasa ciocolata mi-a fost muza pentru aceasta prajitura :P. Pentru  cei care apreciaza aceasta combinatie, si nu numai......e buuuuuuuuuuna! Va trebuie:
               Blat: 
  • 7 oua
  • 80 g faina
  • 100 g zahar
  • un praf de copt
  • 200 g cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
              Sirop:
  • 200 ml apa
  • 75 g zahar
  • esenta de cafea
            Creme:
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 200 g ciocolata alba
  • 1 l frisca lichida
  • 1 esenta menta
            Glazura:
  • 8 linguri zahar pudra
  • 4 linguri cacao
  • 5 linguri cu apa
  • 50 g unt

         Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma dupa care se adauga zaharul si se amesteca in continuare. Se pun galbenusurile unul  cate unul  amestecandu-se de jos in sus. Faina, zaharul vanilat, praful de copt si cacaua se amesteca si se toarna in ploaie peste oua. Se pune aluatul intr-o tava, eu folosesc una de cca 30/40, si se baga in cuptorul incins la 180°. Se lasa pentru cca 20 min dar puteti testa cu o scobitoare daca este gata: o infigeti in blat si daca iese curata inseamna ca blatul este copt.
               Cand blatul este copt, rasturnati-l pe un prosop curat si acoperiti-l cu un altul usor umed si il lasati pana a doua zi.
               Pentru sirop fierbeti zaharul cu apa, lasati sa se raceasca si adaugati cateva picaturi de esenta de cafea.
               Pentru crema neagra, puneti intr-o oala pe foc mic 750 ml frisca si ciocolata neagra rupta bucatele. Amestecati incontinuu pana se topeste ciocolata. Dati la rece pana a doua zi cand o veti bate cu mixerul pana se face o crema consistenta.






                 Pentru crema alba se procedeaza la fel ca pentru cea neagra doar ca se folosesc  250 ml frisca si dupa ce se topeste ciocolata se adauga cateva picaturi de esenta de menta

 
            Se taie blatul in trei fasii. Se torna cateva linguri de sirop peste prima fasie, se pune jumatate din crema alba peste care se pune jumatate din cea neagra. Se pune peste a doua fasie de blat si se procedeaza la fel ca la prima cu restul de crema. Eu am incercat sa ii dau o forma de triunghi cu ajutorul unui carton si al unei tavi de cozonac, dar nu e foarte simplu. Si pana la urma, fiecare ii da ce forma vrea.

                   Pentru glazura amestecati apa cu zaharul si cacao, puneti pe foc mic si amestecati incontinuu pana cand devine cremoasa. Atunci o dati de pe foc si adaugati untul. Amestecati pana se incorporeaza dupa care o turnati peste prajitura.




            
            Reteta blatului o am de la mama iubitului meu iar cea pentru crema de pe blogul Laurei Sava,  http://savalaura.blogspot.com/2010/10/tort-spirala-de-ciocolata-cu-crema.html , doar ca are ceva mici adaptari (ciocolata amara si menta).  Pofta buna!
           

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...