Aceasta este o reteta furata din multe locuri si de-a lungul anilor. Din fiecare casa unde am mancat, am furat cate o aroma si in final le-am imbinat pe toate pana a rezultat aceasta delicioasa reteta. Pentru incepatoarele in ale 'bucatarelii', nu va speriati caci nu sunt asa de complicat de facut pe cat par.
Va trebuie:
- un kg carne tocata amestec (vita-porc)
- o capatana varza murata pentru sarmale( trebuie sa aiba foile subtiri)
- 6 cepe de marime medie sau 3 mari
- 100 g orez
- 200 g kaizer afumat sau costita afumata
- ulei
- boia dulce
- sare
- piper
- cimbru
- marar
- foi de dafin
- 150 g bulion
- 100 g pesmet
- 2 oua
- Condiment pentru sarmale (optional)
- 3 linguri de zahar
Carnea tocata se amesteca cu sare, piper, marar, cimbru, condimentul pentru sarmale, ouale, pesmetul si boia de ardei. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit la foc mic intr-o tigaie cu un pic de ulei. Cand este aproape calita se adauga orezul, o lingura de bulion si o lingura de zahar. Se mai lasa pentru 5 minute pe foc dupa care se da deoparte si se lasa la racit.
Cat se raceste ceapa, spalati bine foile de varza, curatatile de cotoare si taiati-le bucati de aproximativ marimea palmei. Pe fundul unei oale inalte, se pun cotoarele de la frunze tocate marunt, cimbru, marar, sare, piper, boia, foile de dafin, restul de zahar si kaizerul taiat cubulete.
Carnea se amesteca bine cu ceapa si orezul. Se pune o lingura de umplutura intr-o foaie de varza si se impacheteaza cum stiti voi mai bine.
Sarmalutele se aseaza in oala in mai multe straturi, se acopera cu varza tocata, peste care se toarna restul de bulion dizolvat in apa. Se completeaza cu apa pana sarmelele sunt acoperite si se acopera oala cu un capac. Se pun la fiert la foc mic pentru cel putin 5 ore, dar le puteti lasa si mai mult.
Spor la treaba!
Un comentariu:
arata tare bine...
Trimiteți un comentariu