Pagini

marți, 24 aprilie 2012

FICAT DE PORC CU MIERE SI VIN

     

              Pentru iubitorii de ficat si in special pentru cei care NU agreaza ficatul: o sa va placa la nebunie gustul ficatului dupa ce incercati aceasta reteta. Trebuie doar sa urmati cateva reguli simple.
               Va trebuie pentru 4 portii:
  • 800 g ficat de porc proaspat
  • 10 ml ulei de masline sau 10 g unt
  • 1 l lapte
  • 50 g miere de albine
  • 100 ml vin alb
  • sare
  • piper

          Spalati bine ficatul si taiati-l in felii de cca 1,5 cm grosime. Puneti laptele intr-un castron adanc si bagati feliile de ficat in lapte. Trebuie sa le lasati cam jumatate de ora. In acest fel, tot gustul amar va disparea iar ficatul se va fragezi. Dupa jumatate de ora puneti ficatul la scurs intr-o sita. Laptele il aruncati.


               Puneti o tigaie intinsa la incins si abia cand este foarte fierbinte adaugati untul sau uleiul.
Puneti bucatile de ficat in tigaie si lasati un minut, dupa care micsorati focul. Dupa cca 5 minute intoarceti pe celalalta parte. Mai lasati pentru inca 5 minute dup care adaugati mierea peste ficat. Lasati sa se caramelizeze usor si adaugati si vinul (eu am folosit un vin special pentru gatit) care trebuie lasat pana se evapora alcoolul.


Se scoate din tigaie si se seveste imediat alaturi de piure de cartofi sau oricare alta garnitura.
Este foarte important sa nu intepati si sa nu sarati ficatul in timpul prajirii pentru ca se va intari. Se condimenteaza cu sare si piper in farfurie.
POFTA BUNA!



SPIRALE CU MAR

            
               De mult ochisem reteta asta, doar ca la aluaturi ma bag  cand am macar cateva ore la dispozitie sa stau in bucatarie si cum eu sunt mereu pe fuga.....asta este, in asteptarea 'week-end-urilor  lungi' tot nu am putut rabda si am facut-o din nou....am fentata bucataria si am folosit un aluat cumparat. O sa credeti ca folosesc doar din acelea, dar nu, nu...... si o sa va si arat in viitor ca nu e asa. Reteta originala o gasiti pe site-ul Laurei Laurentiu, o deosebita gospodina :     http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/spirale-cu-mere-si-stafide.html  . Eu am facut-o in stilul meu, ca de obicei caci nu ma pot abtine sa nu modific ceva. Va trebuie:
  • un aluat de placinta din comert cca 400 g
  • 6 mere mari
  • 150 g zahar tos
  • un praf de scortisoara
  • 10 g unt
  • 3-4 linguri cu gris
  • un ou
            Merele se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se pun la calit in unt intr-o tigaie adanca. Cand sunt usor calite (incep sa isi schimbe la culoarea), se adauga 100 g de zahar, grisul si scortisoara. Le mai tineti pe foc cca 10 minute amestecand incontinuu.



         Aluatul il intindeti intr-o foaie dreptunghiulara, peste care intindeti pasta de mere. Il pliati de la jumatate ca in poza si il taiati fasii late de cca 1,5 cm.


            Luati cate o fasie si o rasuciti in mana sub forma de spirala. Puneti spiralele intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


               Bateti oul bine si ungeti spiralele folosind un penson. Presarati 50 g de zahar in ploaie.Bagati la cuptorul preincins la 180° si lasati aproximativ 15-20 de minute, pana se rumenesc usor.




                Le scoateti din tava cand se racesc, cand sunt calde, sunt inca moi si riscati sa le rupeti.
                                            Pofta buna!




        
                      

luni, 16 aprilie 2012

SARMALE


               Aceasta este o reteta furata din multe locuri si de-a lungul anilor. Din fiecare casa unde am mancat, am furat cate o aroma si in final le-am imbinat pe toate pana a rezultat aceasta delicioasa reteta. Pentru incepatoarele in ale 'bucatarelii', nu va speriati caci nu sunt asa de complicat de facut pe cat par.
               Va trebuie:
  • un kg carne tocata amestec (vita-porc)
  • o capatana varza murata pentru sarmale( trebuie sa aiba foile subtiri)
  • 6 cepe de marime medie sau 3 mari
  • 100 g orez
  • 200 g kaizer afumat sau costita afumata
  • ulei
  • boia dulce
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • marar
  • foi de dafin
  • 150 g bulion
  • 100 g pesmet
  • 2 oua
  • Condiment pentru sarmale  (optional)
  • 3 linguri de zahar


            Carnea tocata se amesteca cu sare, piper, marar, cimbru, condimentul pentru sarmale, ouale, pesmetul si boia de ardei. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit la foc mic intr-o tigaie cu un pic de ulei. Cand este aproape calita se adauga orezul, o lingura de bulion si o lingura de zahar. Se mai lasa pentru 5 minute pe foc dupa care se da deoparte si se lasa la racit.


          Cat se raceste ceapa, spalati bine foile de varza, curatatile de cotoare si taiati-le bucati de aproximativ marimea palmei. Pe fundul unei oale inalte, se pun cotoarele de la frunze tocate marunt, cimbru, marar, sare, piper, boia, foile de dafin, restul de zahar si kaizerul taiat cubulete.

             Carnea se amesteca bine cu ceapa si orezul. Se pune o lingura de umplutura intr-o foaie de varza si se impacheteaza cum stiti voi mai bine.


                Sarmalutele se aseaza in oala in mai multe straturi, se acopera cu varza tocata, peste care se toarna restul de bulion dizolvat in apa. Se completeaza cu apa pana sarmelele sunt acoperite si se acopera oala cu un capac. Se pun la fiert la foc mic pentru cel putin 5 ore, dar le puteti lasa si mai mult.

Spor la treaba!

           




LASAGNA




                  Aceasta reteta are un singur defect: este o 'bombita' calorica. Dar este atat de delicioasa incat nu ma pot abtine sa nu mananc macar doua portii in momentul cand este gata. Asta e, sunt o gurmanda. De multe ori am incercat in resturante sau semi preparata dar gustul nici ne se compara cu al celei facute in casa. Incercati si voi si veti vedea.
        
                Pentru o tava de cca 20/30cm ( 8 portii) va trebuie:
  • un pachet foi de lasagna
  • 1 kg carne tocata ( eu folosesc amestec vita-porc)
  • 2 plicuri Maggie  Pofta de Spaghete Bolognese
  • 500 g sos din comert ptr paste bolognese
  • 200 g unt
  • 1 l lapte
  • 450 g  mozzarela
  • 100 g parmezan
  • 150 g faina
  • nucsoara macinata
  • sare
  • piper
                 Pentru sosul de carne folosesc plicurile de la Maggie pentru ca este mult mai rapid asa. In viitor o sa postez si reteta sosului facut in casa.
                 Punati carnea la calit intr-o tigaie teflonata, fara sa folositi ulei pentru ca este suficient de grasa carnea. Amestecati incontinuu pane se rumeneste.

                Continutul plicurilor il amestecati cu apa  urmand instructiunile de pe ambalaj, dupa care il turnati peste carnea rumenita si mai lasati la fiert, amestecand incontinuu, cca 10 min.Turnati si sosul din borcan. Luati tigaia de pe foc si preparati sosul bechamel.

                 Punti untul la topit intr-o oala, pe foc mic. Cand este topit, turnati faina peste si amestecati repede pana se omogenizeaza. Incepeti sa turnati laptele putin cate putin, amestecand incontinuu ca sa nu se lipeasca de fundul oalei.  Este gata cand sosul are consistenta un pic mai groasa decat a aluatului de clatite. Condimentati cu un praf de sare, piper si nucsoara.



                Acum vom incepe sa 'constuim' lasagna. Pe fundul tavii puneti un strat de sos bechamel peste care puneti un rand de foi. Foile nu trbuie prefierte pentru ca vor fierbe in sos. Daca le fierbeti inaine, lasagna va iesi prea apoasa. Peste foi puneti un strat de sos bechamel iar peste acesta  un strat de sos de carne. Puneti cateva feliute de mozzarela si presarati un pic de parmezan. Continuati cu un nou stat de foi, sos bechamel, sos de carne, mozzarela, parmezan si tot asa pana terminati foile. Ultimul strat de foi trebuie sa fie acoperit doar de sos bechamel si mozzarela.



             In final va trebui sa arate cam asa:


              Bagati lasagna la cuptorul preincalzit la 180° si lasati-o aproximativ 30 de minute, pana este rumenita si 'valurita'. Va asigur ca va fi foarte apreciata!

                                                           POFTA BUNA!








                

duminică, 15 aprilie 2012

SALEURI CU CASCAVAL

 


          Iar am trisat....;P. Ce sa mai zic, mi-a fost lene sa fac aluatul. Si totusi pot sa zic ca am o scuza tinand cont de faptul ca am facut 6 feluri de mancare in 5 ore. Dar gata cu laudatul....

                         Va trebuie:
  • un aluat de placinta din comert
  • cascaval cca 75 g
  • un ou
  • susan
  • mac
  • forme pentru decupat

           Se da cascavalul pe razatoarea mica. Foaia de aluat se intinde pe masa de lucru si se decupeaza din ea cu formele pentru fursecuri. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu un ou batut si se presara deasuprea cascaval, mac si susan. Se baga in cuptorul preincalzit la 180° pana se rumenesc usor. Dupa ce se racesc in tava se scot pe un platou.
           Sunt foarte, foarte simplu si rapid de facut si sunt foarte gustoase.








                                                               POFTA BUNA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...